Onderzoek inbraken Overijssel 2017

Onderzoek inbraken Overijssel 2017, per gemeente

In de eerste negen maanden van 2017 zijn er in de provincie Overijssel 1336 inbraken gepleegd. Op gemeentelijk niveau valt op dat de meeste inbraken per inwoner worden gepleegd in Hengelo. Dit blijkt uit onderzoek van SmartAlarm, waarbij nationale politiecijfers werden geanalyseerd.

Inbraken in Overijssel

In Overijssel waren er in de eerste negen maanden van dit jaar 1676 pogingen tot inbraak. Hiervan had 79,7% een succesvolle afloop voor de inbrekers. In totaal werden 440 inbraken voorkomen.

Tabel Overijssel def

Meeste inbraken in gemeente Enschede

De meeste inbraakpogingen werden genoteerd in de gemeente Enschede, waar inbrekers 391 probeerden binnen te dringen. In ruim 76% van de gevallen (298 keer) waren zij hier succesvol. Ook in de gemeenten Hengelo (191 geslaagde inbraken) en Deventer (156 geslaagde inbraken) werd veel ingebroken. Hoofdstad Zwolle volgt op ruime afstand met 131 pogingen tot inbraak.

Hengelo staat, kijkend naar het aantal inbraken per inwoner, bovenaan in het rijtje ‘meeste inbraken per gemeente’ (238% vaker ten opzichte van het landelijk gemiddelde). Enschede staat op de tweede plek (200% vaker ten opzichte van het landelijk gemiddelde) en Almelo staat op de derde plek wat betreft het aantal inbraken per inwoner (174% ten opzichte van het landelijk gemiddelde).

Hoogste slagingspercentages

In veel Overijsselse gemeenten konden inbraken niet voorkomen worden. Inbrekers zijn vooral succesvol in de gemeente Ommen, waar het slagingspercentage ruim 92,6% is. Ook in Staphorst (84,6%), Hof van Twente (84,2%) en Hellendoorn (82,9%) zijn inbrekers dit jaar erg succesvol geweest.

Er zijn aan de andere kant ook veel Overijsselse gemeenten waar inbraken vaak voorkomen konden worden. Zo zijn de laagste slagingspercentages te vinden in de gemeenten Dinkelland (46,7%), Dalfsen (62,1%), Haaksbergen (66,7%) en Zwartewaterland (66,7%).

overijssel