Digitale buurtpreventie

Digitale buurtpreventie

5 handige en (vaak) gratis Apps

Buurtpreventieteams en -groepen zijn een bewezen manier om het aantal inbraken terug te dringen en de pakkans van criminelen te vergoten. De buurtpreventie WhatsApp-groepen zijn misschien wel het meest bekend als digitale buurtpreventie in Nederland. Naast de bekende (gratis) Apps die gebruikt kunnen worden in een buurtpreventieproject, zoals WhatsApp, Facebook en Twitter, zijn er ook specifieke Apps die gericht zijn op buurtpreventie. Vaak zijn deze Apps ook nog eens gratis!

We geven je een onafhankelijk en willekeurig overzicht van 5 handige Apps die handig kunnen zijn voor buurtpreventie. Per App lichten we deze toe en geven we ons oordeel.

1. Buurtapp

BuurtApp is een App voor Nederlandse buurten, waarbij men zich kan registeren om te zien wie er allemaal in de buurt wonen. Je kunt berichten uitwisselen met buurtgenoten om de buurt veiliger te maken, vragen te stellen, informatie te delen of initiatieven te starten. Je kunt zelf bepalen of je ‘zichtbaar’ bent voor andere BuurtApp-gebruikers in de buurt. Bovendien worden je achternaam en telefoonnummer afgeschermd. Er zijn vijf verschillende ‘niveaus’, namelijk je huis (50 meter), de straat, de buurt, de wijk en de gemeente. De gemeente en wijkorganisaties kunnen alleen berichten uitwisselen met elkaar; in een afzonderlijke omgeving die niet voor bewoners is bedoeld. 

Prijs: Gratis

Android en IOS: Ja

Indruk van ervaringen: Er zijn wat negatieve beoordelingen te vinden. Men klaagt veel over foutmeldingen en technische fouten. Toch krijgt deze App in de Google Playstore gemiddeld 2,5 sterren, waar er maximaal 5 sterren verdiend kunnen worden.

2. Nextdoor

Nextdoor is een besloten sociaal netwerk voor de gebruiker, de buurtbewoners en de buurt zelf. Met de App kun je van gedachten wisselen over zaken die zich in jouw buurt afspelen. Naast het plaatsen, lezen en indelen van berichten, kunnen gebruikers ook over andere gedachten wisselen.

Prijs: Gratis

Android en IOS: Ja

Indruk van ervaringen: Er zijn veel positieve beoordelingen te vinden. De App is meer dan een miljoen keer gedownload in de Google Playstore. Ook zitten er veel positieve reacties tussen. De App krijgt gemiddeld 4,3 sterren, waar er maximaal 5 sterren verdiend kunnen worden.

3. Veiligebuurt

Met de Veiligebuurt app kun je samen met je buren een extra oogje in het zeil houden. Naast de mogelijkheid om berichten te versturen en te ontvangen, heeft de App ook een nieuwsfunctie. De App laadt namelijk (eventuele) relevante nieuwsberichten over veiligheid en preventie uit de betrekkelijke wijk. In de App dien je zelf een ‘Veiligebuurt-groep’ te starten, maar je kunt met de App ook checken of er veilige-buurtgroepen in je buurt zitten, zodat je jezelf daaraan kan toevoegen. Ook heeft de App verschillende noodknoppen (voor spoedmeldingen) voor de buren. Hierbij wordt automatisch uw locatie gedeeld, zodat zij jou direct te hulp kunnen schieten. Ogenschijnlijk een erg overzichtelijk en uitgebreide app. De App krijgt gemiddeld 3,0 sterren in de Google Playstore. 

Prijs: Gratis

Android en IOS: Ja. 

Veiligebuurt is ook beschikbaar voor de Windows phone en de pc (voor gevorderde gebruikers).

Ervaringen: Ondanks een aantal negatieve beoordelingen over technische mankement, lijkt het een goede optie als App voor buurtpreventie. De App krijgt gemiddeld 3,0 sterren in de Google Playstore.

4. WeAlert

WeAlert is erop gericht om buurtgenoten, buurtpreventiepartijen en de wijkagent in direct contact met elkaar te brengen. De App biedt de mogelijkheid om alerts in te stellen, zodat gebruikers snel op de hoogte zijn van nieuws. Deze nieuwsberichten kun je ook tot een bepaald gebied beperken. Naar eigen zeggen hebben de makers van de App een handige kennisbank met tips ingebouwd, waar wijkagenten en buurtpreventieteams ook in kunnen kijken. Tot slot kan er ook een adresboek aangemaakt worden met handige telefoonnummers, hulpdiensten en instanties.

Prijs: Gratis

Android en IOS: Ja

Ervaringen: Er zijn veel positieve beoordelingen te vinden, maar er zijn ook wat negatieve reacties. De App schijnt vooral veel machtigingen te vragen die (in de ogen van gebruikers) vaak onnodig zijn. Toch krijgt de App gemiddeld 3,5 sterren in de Google Playstore.

5. Lokaal Alarm Systeem - LAS

LAS is een App die gericht is op de informatiestromen in een buurt. Vaak weten de buurtgenoten niets over onveilige situaties die zich voordoen bij elkaar. Als er ergens in de straat een inbraak, ongeval, brand of onveilige situatie heeft plaatsgevonden, horen buurtgenoten dit pas veel later of niet. De App maakt het mogelijk om groepen aan te maken die beheerd kunnen worden. Ook kan men buurtbewoners middels e-mail uitnodigen om de App ook te downloaden en in de buurtgroep te komen.

Prijs: €1,99

Android en IOS: Ja

Ervaringen: Er zijn veel positieve beoordelingen te vinden, maar er zijn ook wat negatieve reacties. De App schijnt vooral veel machtigingen te vragen die (in de ogen van gebruikers) vaak onnodig zijn. Toch krijgt de App gemiddeld 3,5 sterren in de Google Playstore.